You are currently viewing Robotický battle na Alejovej – 1. miesto

Robotický battle na Alejovej – 1. miesto

Jedna z najobľúbenejších celoslovenských robotických súťaží RBA 2023 (www.robotickybattle.sk) sa konala začiatkom júna v Košiciach. Súťaž organizujú súčasní a bývalí študenti Gymnázia na Alejovej. Tento rok sa zúčastnilo v troch základných kategóriách 50 tímov zo základných a stredných škôl. Týmito kategóriami boli: Racing (Lego, Elektro), Robotická výzva, Vlastný model.

Z našich piatich pretekárskych tímov sa najlepšie umiestnil piatacky tím DUŠAN the RACER a hneď za ním skúsenejší tím ! (výkričník). Tesne im ušiel postup do finálovej skupiny, umiestnili sa teda na 10. a 11. mieste z celkového počtu 27 tímov v kategórii Racing Lego.

Tím s názvom le TÍM sa predstavil aj v kategórii Vlastný model so svojím prevratným projektom Nutričný desiatnik. Do robotického systému zakomponovali umelú inteligenciu na rozpoznávanie obrazu a identifikáciu potravín a ich nutričnej hodnoty. Ich riešenie a prezentácia oslovila porotu a zaslúžene, s veľkým náskokom, získali 1. miesto.

Na súťaže nechodíme vyhrávať a preto sú pre nás najpodstatnejšie skúsenosti a zážitky. Skúsenosti získavame na vlastnej koži ale aj pozorovaním ostatných tímov, analýzou a vyhodnocovaním rôznych riešení. A zážitky, tak pri cestovaní vlakom, večeraní v obchodnom centre, testovaní robotov na chodbe stredoškolského internátu či cestovaním v košickej MHD ich je naozaj veľa.

Týmto podujatím sa končí naša robotická sezóna súťaží, neprestávame na sebe pracovať a tešíme sa na nové výzvy. Za pravidelnú podporu robotiky ďakujeme vedeniu školy a našej Rade rodičov.