You are currently viewing Projektový deň (IX. B)

Projektový deň (IX. B)

  • Post category:r2014B

Náš projektový deň, tento rok bol zameraný na 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu. Začali sme tým, že už doma predtým sme mali „vyspovedať“ všetkých dospelých s otázkou ako si pamätajú tento deň v roku 1989, ako žili pred týmto dňom a čo sa zmenilo v ich živote po ňom. Najviac sme sa dozvedeli od starých rodičov, pretože naši rodičia boli vtedy ešte mladí. Mnohému sme nerozumeli. Nechápali sme , že ľudia nemohli ísť tam kde chceli, nemohli hovoriť to, čo chcú a prečo nebolo v obchodoch to, čo ľudia potrebovali. V škole sme sa to čiastočne dozvedeli. Boli sme celé dopoludnie s pani Bolečekovou z Občianskeho združenia Školy za demokraciu. Modelovali sme životné situácie, ktoré nám postupne približovali, prečo bolo všetko pred 17. novembrom také, aké to bolo. Videli sme video, ako vysokoškoláci na Slovensku vyšli do ulíc a skandovali, že sa chcú učiť inak, zaujímavo, odborne. Videli sme ľudí v uliciach Prahy, ako proti nim vyšli policajti a ako bili ich bez príčiny. Potom sme hádali, čo znamenajú také slová ako napr. samizdat, ŠTB, VB a veľa podobných, ktoré sme počuli prvýkrát. Aby sme v tom mali jasno, privítali sme aj pani Beátu Hirtovú; porozprávala nám o tom ako ona a jej rodina žila, čo všetko prežívala počas výsluchu ŠTB, ako sa vytvárali spisy na ľudí, čo boli „tajní“. Potom sme písali samizdaty. Prvýkrát sme videli písací stroj, kopírovací papier a zažili sme ako treba dávať pozor, keď človek píše a nesmie sa pomýliť, pretože už sa to nedá opraviť. Porovnávali sme koľko stáli veci vtedy a koľko dnes, koľko ľudia vtedy zarábali a koľko zarábajú teraz a čo si mohli kúpiť z výplaty vtedy a čo dnes.

Boli sme prekvapení, ako málo vecí si ľudia vtedy mohli kúpiť. A nechápeme – prečo ešte aj teraz niektorí ľudia hovoria, že vtedy bolo lepšie. Mali sme na pláne aj občiansku anketu v uliciach Zvolena, ale času bolo málo a tak sme ju preložili na deň pred 17. novembrom.

Tu sú výsledky ankety:

Osoba číslo 1 nám povedala, že pred Nežnou revolúciou sa žilo horšie, napäto. Všetci dúfali, že sa veci zmenia, ale nikto nerátal s takou zmenou. Život sa danej osobe výrazne nezmenil.

Osoba číslo 2 počas nežnej revolúcie bola mladá, takže si toho veľa nepamätá, ale povedala nám, že jej to výrazne ovplyvnilo budúcnosť. Napr. to že mohla slobodne cestovať, vyjadrovať sa a si robiť čo chcela. Dnes sa jej žije omnoho lepšie ako pred tým.

Účastníčky číslo 3 a 4 nám povedali, že sa zdravotníctvo a školstvo zmenilo k horšiemu. Aj keď pred revolúciou neboli také možnosti aké sú teraz, aj tak sa im teraz žije horšie.

Poslední dvaja účastníci si myslia, že sa veľa vecí zmenilo k horšiemu. Jediná vec, ktorá sa zmenila, je to, že keď ľudia idú cez hranice, tak ich nezastrelia. Jeden z nich povedal že 17. 11. bol v Prahe na Václavskom námestí na národnom proteste.