You are currently viewing ĽAN OD STEBLA PO PLÁTNO (projektový deň v VI. B)

ĽAN OD STEBLA PO PLÁTNO (projektový deň v VI. B)

  • Post category:r2016B

Aby nám v škole dobre bolo …

27.10.2021, deň pred jesennými prázdninami, sme sa zišli v škole len na chvíľu. Vyrazili sme do Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene na interaktívnu výstavu o pestovaní a tradičnom spracovaní ľanu. Lektorky nás privítali v príjemnom, upokojujúcom prostredí strediska. Všade to voňalo ľanom. Každý dostal tobolku s ľanovými semiačkami a spočítal ich. Kto chcel, mohol ich aj zjesť!

Potom sme išli výstavou – po výklade lektorky sme si vždy každú činnosť mohli vyskúšať: trepanie ľanu, česanie, pradenie a nakoniec aj tkanie na naozajstných krosnách. Obdivovali sme zložité vzory, ktoré dokázali ženy (ale aj muži) vytvoriť na plátne.

Po krátkej prestávke sme sa presunuli do dielničky, kde nám pani lektorka predstavila monogram – čo to je, na čo kedysi slúžil a na čo ho používame dnes. Vysvetlila nám postup práce pri výrobe odznaku s monogramom. Vystrihovali sme, kreslili, vyberali farbu látky a bavlnky na vyšívanie. Pri vyšívaní používal každý svoj vlastný štýl. Niekto potreboval viac pomoci a niekto menej. Na konci príjemne stráveného predpoludnia však každý z nás držal v ruke výsledok svojej práce – krásny odznak s monogramom, vlastnoručne vyšitý. Za deň sme sa tak veľa naučili a bolo nám spolu dobre. Určite sa do POS ešte vrátime!