You are currently viewing <strong>Svet okolo nás   </strong>

Svet okolo nás   

Vďaka šiestemu dielu projektu Svet okolo nás sa naši žiaci v KC TU vo Zvolene ocitli v rozľahlej, historickej a mystickej Číne.

Čína, oficiálne Čínska ľudová republika, leží vo východnej Ázii. Rozlohou ide o 4. najväčší štát na svete, ale počtom obyvateľov sa jedná o najľudnatejšiu krajinu na svete. Žije tu takmer 1,5 miliardy ľudí, čo je viac ako jedna šestina obyvateľov planéty Zem. Hlavným mestom Číny je Peking, ktorý síce nie je najväčším čínskym mestom, ale po stáročia je kultúrnym a správnym mestom krajiny.

Dozvedeli sme sa nielen základné fakty o Číne, jej polohe, ale fakty a obrazy nás zaviezli ku vynálezu papierových peňazí, k čínskemu písmu, jedeniu ryže, pitiu čaju, k pande, k Veľkému čínskemu múru … ku kaligrafii (dynastia Šang), k taoizmu (dynastia Čou), k zlatému veku čínskej histórie dynastie Chan (aj dnes si najväčšie čínske etnikum hovorí Chanovia.

Pochopili sme, že Čína je obrovská krajina veľkých kontrastov. Či sú to rozdiely medzi chudobným vidiekom a supermodernými metropolami ako sú Peking, Šanghaj alebo Hongkong. Krajina je tak isto rozmanitá zmesou národnostných menšín, jazykov a tiež vyznania.

Rozloha Číny je obrovská, človek si to uvedomí až vo chvíli, kedy v tejto krajine skutočne cestuje. Spomenuli sme si na našu cestu návštevu Číny na RoboCup a náš ohromný úspech. Stali sme sa majstrami sveta v kategórii Záchranár.