You are currently viewing Úspešní robotici

Úspešní robotici

Medzi 26. a 28. aprílom 2022 sme sa so žiakmi zapojili do dvoch najväčších robotických súťaží pre základné školy na Slovensku – FIRST LEGO League Challange 2021/2022 (FLL) a RoboCup Junior 2022. Obe sa po pandemickej odmlke realizovali opäť prezenčne.


Celoslovenská súťaž RoboCup sa konala v Prešove počas troch dní. Náš tím RoboGen bol zostavený z dvoch našich odchovancov, ktorí už študujú na stredných školách (Patrik Bačko a Tomáš Hitka) a súčasného ôsmaka (Filip Hitka). Na súťaž sa pripravovali necelý mesiac, ale ich skúsenosti a odhodlanie im zaručilo v kategórii Rescue Line úžasné druhé miesto. Neporazili iba viacnásobného majstra Slovenska v tejto populárnej kategórii. Robot záchranár mal za úlohu prejsť traťou, zdolať prekážky, vyriešiť križovatky, prekonať kopec, identifikovať a zachrániť obete a dostať sa do bezpečnej zóny. Okrem toho sa zapojili aj do kategórie Konštrukcia. Taktiež si mohli pozrieť tímy v kategórii Robotická ruka, Futbal či sledovať presnosť programovateľných dronov a súťažné vystúpenia robotov z kategórie On Stage. Chalani získali opäť nové skúsenosti a zároveň si dokázali vybudovať aj nové sociálne väzby s rovesníkmi, ktorí majú rovnaké záujmy.


Na regionálny turnaj FLL v Žiari nad Hronom sa deviataci pripravovali už od septembra. Získavali obrovské množstvo informácií potrebné k výskumnému projektu na tému Cargo Connect (problémy v doprave a preprave) a vyvinuli svoje inovatívne riešenia problému s upresnením polohy zákazníka pri doručovaní zásielok – univerzálna aplikácia Rocktopus delivery. V kategórii Robot Game a Robot Design museli skonštruovať a naprogramovať robota, ktorí dokázal realizovať rôzne misie na špeciálnom hracom poli. V kategórii Core Values bolo potrebné preukázať, že všetci členovia tímu sú verní základným hodnotám súťaže – objavovanie, inovatívnosť, dopad, inklúzia, tímová práca a zábava.

V napínavých zápasoch Robot Game sa nášmu tímu podarilo poraziť všetky konkurenčné tímy a s burácajúcou podporou v tejto kategórii zvíťazili. Prvenstvo zaslúžene získali aj v kategórii výskumný projekt, do ktorého vložili nie len úsilie ale aj tímového ducha. V kategórii Robot Design sa umiestnili na parádnom druhom mieste a v Core Values získali tretiu priečku. V celkovom poradí obsadili druhé miesto a zaslúžili si tým postup na celoslovenské finále FLL.

Gratulujeme a držíme palce v národnom finále!