You are currently viewing Čítajme si…

Čítajme si…

V júni 2022 sa žiaci našej školy zapojili do 13. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu ČÍTAJME SI… 2022, ktorý organizuje Linka detskej istoty v spolupráci s miestnymi partnermi. Tento ročník prebiehal pod záštitou pani prezidentky Zuzany Čaputovej.

Počas čítania sme boli rozdelení do troch skupín. Žiaci 1. až 4. ročníka čítali spoločne so svojimi pani učiteľkami v triedach. Najmladší prváci si vybrali knihu Maľované čítanie, Mravček Zvedavček a iné príbehy od Evy Dienerovej. Druháci sa preniesli do sveta Víly Jasmínky a škriatka Vendelína od Zuzany Csontosovej. Dozvedeli sa ako spolu zachraňovali les. Tretiaci a štvrtáci siahli po knihe Čarovné zrkadlo, z ktorej si vyberali slovenské ľudové rozprávky. Spolu na prvom stupni čítalo 183 detí.

Žiaci 2. stupňa si so svojimi vyučujúcimi zvolili knihy podľa vlastného výberu. Čítali sa najmä rozprávky, poviedky, romány. Mnohí z nich prejavili záujem prečítať si celú knihu, z ktorej si vypočuli ukážku. Prekvapivé bolo zistenie, koľko žiakov číta radšej nahlas ako potichu a aký široký je záber výberu kníh tejto vekovej kategórie. Deviataci si čítali knihu Mengeleho dievča, zoznámili sa s príbehom Slovenky Violy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory a tematicky tak nadviazali na nedávno absolvovanú exkurziu do poľského koncentračného tábora Osvienčim. Celkovo žiaci hodnotili aktivitu ako veľmi užitočnú, zoznámili sa s viacerými novými zaujímavými titulmi. Na druhom stupni sa do maratónu zapojilo 68 čitateľov.

Tretiu skupinu viedla pani učiteľka Balážová a žiaci s ňou čítali v anglickom jazyku. Sami si zvolili titul výberom z úrovňových čítaniek. Vybrali si klasické rozprávky, poviedky o duchoch, literatúru faktu o Beatles a o divokom západe. Aktivita priniesla do tried príjemnú atmosféru, deti počúvali a so záujmom čítali. 

Na celej škole sa počas týždňa zapojilo do čitateľského maratónu 283 žiakov.

Čítanie vytvára priestor pre tvorivosť, patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, možnosť byť sám so sebou, relaxovať. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií a vedomostí. Preto sa žiaci našej školy radi zúčastnia čitateľského maratónu aj v budúcom školskom roku.