You are currently viewing <strong>Zhodnotenie robotickej sezóny 2021/2022</strong>

Zhodnotenie robotickej sezóny 2021/2022

RoboCup – Prešov 26. a 27. 4. 2022 (2. miesto)

Tento rok sa po pandemickej odmlke RoboCup konal v Prešove. Zúčastnili sme sa s tímom z troch žiakov – dvoch bývalých a jedného nášho súčasného ôsmaka. Naša obľúbená kategória Resque line (záchranár) mala opäť mierne upravené pravidlá. Skúsenosti sú dôležité v každej súťaži a dôkazom toho je aj úžasné druhé miesto nášho tímu.


FLL Žiar nad Hronom (28.4.2022)) 1. , 1.,  2., 3. = 2. , národné – Bratislava (28.5.2022) 6.

Jedna z najväčších nadnárodných robotický súťaží nielen na Slovensku. Tento rok sa nám na regionálnom turnaji v Žiari nad Hronom podarilo získať 1. miesto v kategóriach Rogot Game – stavba a naprogramovanie robota, tak aby dokázal riešiť predom určené úlohy a získaval za ne body. Rocktopus Delivery je aplikácia, ktorú tím navrhol ako inovatívne riešenie problému s nepresnou lokalizáciou zákazníka pri doručovaní zásielok. Jej podstatou je zdieľanie polohy kuriéra ale aj polohy zákazníka. Všetci sa teda vedia zariadiť tak, aby bolo doručovanie naozaj efektívne. Za tento výskumný projekt sme získali taktiež 1. miesto. V kategórii RobotDesign sme dosiahli 2. miesto a v kategórii Core Values sme skončili na 3. miesto. V celkovom poradí sme z druhej pozície postúpili na národné finále do Bratislavy.

Po určitých vylepšeniach a úpravách sme sa v Bratislave v kategórii Robot Game prebojovali až do finále. Žiaľ, mali sme trochu smolu, robot nám v rozhodujúcej chvíli zamrzol a nakoniec sme skončili na 4. pozícii. V celkovom poradí sa náš tím umiestnil na krásnom 6. mieste. Naozaj gratulujeme.


FIRST Global – online do 7. 6. 2022  (2. miesto)

Táto robotická súťaž je určená pre stredné školy, má 3 kategórie: Hardvérová výzva, softvérová výzva a tímová výzva. Prečo ju vôbec spomíname. Pretože tento rok dostali možnosť zapojiť sa do súťaže aj deviataci, ktorí úspešne absolvovali súťaž FIRST Lego League. To splnili aj žiaci z nášho tímu RoboGen, ktorí sa zúčastnili národného finále v Bratislave. Body získané na FLL sa alikvotne prepočítali do hardvérovej a tímovej výzvy. Traja chalani (M. Kubíni, T. Blaženec a A. Dorka), ktorí sa chceli zapojiť aj do First Global, museli vyriešiť softvérovú výzvu. Jej podstatou bolo naprogramovať virtuálneho robota, aby dokázal prejsť virtuálnym bludiskom a zároveň získaval body za presun checkpointov.

Je naozaj úžasné, že chalani sa dokázali v konkurencii stredoškolákov umiestniť na druhom mieste. Svedčí to o skúsenostiach a odhodlaní tímu RoboGen.


RoboSum – Fiľakovo 13. 5. 2022 (7., 8. miesto)

Mnoho ľudí si myslí, že keď roboty medzi sebou zápasia, musia lietať iskry a hrmotať železo. Nie je tomu tak! V máji sme sa vo Fiľakove zúčastnili súťaže RoboSum & RoboCross. Na robotickom krúžku sme sa pripravovali na RoboSum a teda sumo zápasy Lego robotov. Podstatou zápasu medzi dvomi súpermi je, aby jeden vytlačil druhého z kruhového ringu zvaného dojo (čítaj dodžo).

Na krúžku sme zorganizovali školské kolo, aby sme vybrali troch najlepších. Tieto naše tímy, z toho jeden čišto dievčenský, absolvovali hlavnej súťaži viacero zápasov v jednotlivých skupinách. No semifinále sa prebojovali dva z našich robotov. Nakoniec po vzájomnom zápase obsadili siedme a ôsme miesto. Do budúcna majú mnoho inšpiráciu ohľadom konštrukcie, algoritmu či stratégií.


RBA – Košice – 6.6.2022

Posledné mesiace školského roka sa nesú aj v znamení záverečných robotických súťaží. Jednou z nik je veľmi známa a populárna RBA (Robotický battle na Alejovej) v Košiciach (6. 6. 2022). Každý rok sa na gymnáziu stretávajú tímy z celého Slovenska a pomerajú si sily v robotickom Racingu – preteky robotov s ovládaním na diaľku. Najpočetnejšia je vždy kategória Racing Lego, starší a skúsenejší zväčša dajú prednosť kategórii Racing elektro (akýkoľvek robot, čo nie z lega). Tento rok sme mali v zozname 19tich lego „autíčoch“ tri naše tímy (Želva v rohlíku, RoboGen a SEDEM) zložené z najmladších piatakov, šiestakov ale aj najskúsenejších ôsmakov.

Po vyraďovacích kolách sa náš najskúsenejší tím prebojoval, až do finále. Tu chalani po náročných ôsmych kolečkách obsadili výbornú 5. pozíciu.


Prezentácie pred III.C, B 20.6.2022 a IV.A 21.6.2022

Aby sme ešte využili posledné dni školského roka a samozrejme aj posledné skonštruované roboty, urobili sme malé predstavenie robotiky žiakom z prvého stupňa. Predposledný pondelok a utorok sme sa prišli so žiakmi z robotického krúžku za tretiakmi a štvrtákmi na hodinu informatiky.

Porozprávali sme sa o tom čo je to robot, čo je to robotika, čo robíme na krúžku a ukázali sme im našich pretekárskych robot zo súťaže RBA. Mnohých robotíky zaujali, ale zistili aj to, že nie je až také jednoduché ich skonštruovať, naprogramovať a hlavne naučiť sa ich ovládať.


Detská konferencia – 27.6.2022 (FLL)

Na tohtoročnej Detskej konferencii sme ešte dostali možnosť odprezentovať svoj výskumný projekt zo súťaže FLL. Bolo naozaj príjemné si užiť potlesk po mierne neštandardnej scénickej vizualizácii pár mesačnej práce celého tímu RoboGen.

Už teraz sa všetci z robotického krúžku tešia na ďalší rok, na ďalšie sezónu, na ďalšie skúsenosti a novinky, na ďalšie súťaže na ktorých zužitkujú, to čo sa naučili v tomto roku.